On kulunut taas aikaa, ja olen ollut mielestäni melko saamaton. Olen tehnyt kesäkurssien kouluprojekteja jonkun verran.

Vanha ideani, jota käsittelin viimeksi syksyllä, on nyt otettu taas esille. Ongelmana oli, että uutuustutkimuksen paluupostissa tulleen raportin mukana olleet pari patenttia olivat ranskaksi ja saksaksi. Olen saksaa opiskellut, mutta en riittävästi että saisin siitä selkoa. Sain rahoituksen patenttien käännöstyöhön koululla toimivalta järjestöltä, jonka rahoittajia en tiedä mutta jonka missio on edistää opiskelijoiden ideat toimiviksi ja tuottaviksi. Suomennokset tulivat pari päivää sitten mutta en ole ehtinyt vielä perehtyä niihin.

Sen projektin lisäksi minulla on muutamankymmentä sivua kirjoitettavaa eri kesäkursseille elokuuhun mennessä. Kuukausi on lyhyt aika joten toimeen täytyy ryhtyä nopeasti.. Aloitan erään raportin taustaselvityksen ensi viikolla ja muita teen iltaisin motivaation mukaan. Lisäksi eräällä kurssilla opinnäytteeksi laaditaan jonkinlainen sähköinen järjestelmä/liittymä, ohjelmana MS Access. Muutama mutka on tullut siinäkin, mutta niistä on aina päästy ohi. Viimeisimmästä ongelmasta odottelen sähköpostia opettajalta.

Tajusin, että jos saan kesäkurssit vietyä läpi ennen toisen lukukauteni alkua, olen suorittanut insinöörin vaadituista 240 opintopisteestä jo 40 prosenttia ensimmäisen vuoden aikana. Luulen, että valmistun kolmessa vuodessa, riippuen tulevien vuosien lukujärjestyksistä.

Suurin haaste tässä ajassa opiskelevalle on työkokemuksen saaminen. Harjoittelijoita ei oteta ilmaiseksikaan. Jos ongelmaan ei puututa nyt, ensi vuonna on vaikea lyhyellä tähtäimellä koittaa saada ratkaisua. Monet opiskelijat jäävät ilman harjoittelupaikkaa.